Velikonoční Easter Eggs

Hot Cross Buns je tradiční velikonoční sladké pečivo chutí podobné našemu mazanci. Jsou to malé, oválné housky, které jsou bohatě nadýchané, kořeněné a obvykle obsahují sušené nebo kandované ovoce, jako jsou hrozinky nebo sušené citrusové kůry. Na vrchu hot cross buns je typicky křížek, který je buď vyroben z těsta nebo je označen průřezem. Tento křížek je tradičně považován za symbol křesťanské víry a Ježíšova ukřižování.


200308-Hot-Cross-Buns-16030.jpgA nemusíme zůstat jen u pečiva koktejl Hot Cross Bun je drink inspirovaný právě těmito brioškami a k velikonočním svátkům se báječně hodí.
Existuje několik variant tohoto koktejlu - záleží zda k přípravě použijete rum, bourbon, koňak nebo vodku - typická je však chuť a vůně pro hot cross buns - máslo, skořice, koření.




Hot Cross Bun Drinkhotcrossbun-91-edit10121-1 rum.jpg
Ingredience
60 ml bourbonu
30 ml javorového sirupu
30 ml čerstvé citronové šťávy
1/4 čajové lžičky skořice
špetka mletého hřebíčku
citronová kůra a skořice (na ozdobu)
Postup
V šejkru nebo míchací sklenici na koktejly smíchejte bourbon, javorový sirup a citronovou šťávu.
Přidejte skořici a hřebíček a dobře protřepte, aby se všechny přísady spojily a servírujte do připravené sklenice s ledem.
Na ozdobu můžete přidat plátek citronové kůry a špetku skořice.



Rumový koktejl Hot Cross
IngredienceHot-Cross-Bun-cocktail-350x350 zacapa.jpg
60 ml tmavého rumu
10ml Ruby Port
10 ml rozpuštěného másla
30 ml mléka
1 celé vejce
15 ml kořeněného cukrového sirupu* (viz recept níže)
2ks buchtičky hot cross buns

Postup:
1. Do šejkru dejte všechny ingredience kromě hot cross buns a protřebte, aby se vše dobře smíchalo
2. Následně přelejte do mixéru a přidejte 1 kousek hot cross bun a mixujte na nejvyšší rychlost, dokud nevznikne hladká textura
3. Sceďte a jemně zatlačte na sediment, abyste vytlačili absorbovanou tekutinu.
4. Protřepejte a servírujte na led do sklenice
5. Ozdobte a servírujte s druhým kouskem opečené buchty Hot Cross buns

Recept na kořeněný cukrový sirup
1. Svařte v hrnci na středním plameni 100ml vody a 100g cukru
2. Přidejte ¼ lžičky skořice, zázvorový prášek, 1 badyán, 4 hřebíčky a míchejte, dokud se cukr a koření rozvaří
3. Přeceďte přes plátýnko. Cukrový sirup vydrží v lednici až 1 týden.



Hot Crossed bourbon
Ingrediencehot cross sklo.jpg
50 ml Bulleit whiskyey
10ml PX sherry
20 ml rozpuštěného másla
20 ml citronu
15ml cukru
1 špetka koření na pečení (muškátový oříšek, nové koření, skořice)
20 ml vaječného bílku
Postup
Na pánvi rozpustíme malý kousek másla se špetkou smíšeného kořením přelejeme do šejkru a smícháme s bourbonem a poté ostatními ingrediencemi
Protřepeme, přecedíme, lijeme do sklenic a ozdobíme křížem bitterů.


--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj informačních systémů.