Skotsko je tradičně rozdělováno do 6 regionů vyrábějících whisky; Speyside, Vysočina (Highlands), Nížina (Lowlands), Campbeltown, Ostrovy (Islands) a Islay. Někdy je Speyside považována za součást Vysočiny, jinde je Vysočina dále rozdělována na západní, východní a severní nebo jednotlivě ostrovy či souostroví v skupině ostrovy jsou považovány za samostatné regiony. Přestože je každá whisky unikátní, druhy z dané oblasti mají společnou charakteristiku, která je odlišuje od whisky ostatních výrobních oblastí. Tyto rozdíly jsou výsledkem několika různých faktorů, jako ...
Skotsko je tradičně rozdělováno do 6 regionů vyrábějících whisky; Speyside, Vysočina (Highlands), Nížina (Lowlands), Campbeltown, Ostrovy (Islands) a Islay. Někdy je Speyside považována za součást Vysočiny, jinde je Vysočina dále rozdělována na západní, východní a severní nebo jednotlivě ostrovy či souostroví v skupině ostrovy jsou považovány za samostatné regiony. Přestože je každá whisky unikátní, druhy z dané oblasti mají společnou charakteristiku, která je odlišuje od whisky ostatních výrobních oblastí. Tyto rozdíly jsou výsledkem několika různých faktorů, jako např. použití odlišných surovin, klimatické podmínky a speciální výrobní techniky.
Více než polovina palíren ve Skotsku se nachází právě v tomto regionu. Oblast získala své jméno podle řeky Spey, která jí protéká. Mnoho zdejších palíren používá při výrobním procesu whisky vodu přímo z řeky Spey. Centrem tohoto výrobního regionu je město Elgin.
Pokud chcete zasvětit některého ze svých přátel do tajů whisky, Speyside, se svou bohatou chutí, komplexním a relativně jemným charakterem bude výbornou volbou.
Skotská vysočina je největší z výrobních regionů whisky ve Skotsku. Zdejší whisky mají často mohutné, bohaté a docela kouřové chutě, i když ne tak výrazné jako whisky ze Skotských ostrovů. V porovnání s whisky ze Skotské nížiny, whisky z Vysočiny často chutnají velmi odlišně jedna od druhé. Částečně je to dáno velikostí regionu, která má za následek větší variabilitu mikroklimatu, ale svou roli hrají i odlišné suroviny a výrobní procesy. Někdy se oblast Vysočiny dále rozděluje na severní, západní a východní. V názvech palíren jak Skotské vysočiny, tak oblasti Speyside se často vyskytuje slůvko „glen“, které znamená „údolí“.
Nížina je nejjižnější částí Skotska. Whisky ze skotské nížiny jsou hladké a mírně ohnivé. Na rozdíl od ostatních whisky je v nich také velmi málo slanosti, rašelinatosti a kouřové příchutě. Kterákoli whisky z Nížiny je výborným aperitivem.
V této oblasti Skotska je soustředěna výroba obilné whisky, z palíren sladové whisky jsou v současnosti v provozu pouze tři.
Region Campbeltown byl kdysi vzkvétající výrobní oblastí whisky a město Campbeltown se pokládalo za hlavní město whisky ve Skotsku. V r. 1886 se ve městě a jeho okolí nacházelo až 21 palíren, do dnešní doby zůstaly funkční pouze dvě. Campbeltown je dodnes vzpomínaný jako oddělený region pro výrobu whisky, ale důvod je spíše historický.
Islay je malý ostrůvek západně od kontinentálního Skotska a je domovem mnoha známých sladových whisky. Ačkoliv existuje i několik jemných variant, whisky z Islay je většinou silně kouřová, rašelinovitá, slaná a vyniká pikantní a dehtovou příchutí. V minulosti měl tento ostrov až 23 palíren pracujících současně, ale dnes jejich počet klesl na osm.
Tato oblast se skládá z ostrovů Mull, Jura, Arran, Skye a Shetlandského a Orkneyského souostroví. Ostrov Islay byl odjakživa chápán jako samostatný region, přestože leží v těsném sousedství ostrova Jura. Někdy se diskutuje o zařazení Orkneyských ostrovů, zda by z hlediska whisky neměly být připojeny k výrobnímu regionu Skotské vysočiny. Whisky z ostrovů by se mohla popsat jako mírnější verze whisky z Islay, a často je ceněna těmi, kdo jsou milovníky tohoto nápoje už delší dobu. Skotskou rodinu palíren by brzy měla rozmnožit nová palírna Blackwood stavěná na jednom ze shetlandských ostrovů.