Co je to rum?

Rum (angl. rum , šp. ron , fr. rhum ) je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo z cukerné šťávy získané z cukrové třtiny. O původu slova rum existuje několik teorií. Jedno z původních označeních rumu znělo rumbullion , což znamená velká vřava a slovo rum mohlo vzniknout zkrácením tohoto slova. Další teorie odvozuje název rumu od holandských velkých sklenic na alkoholické nápoje, zvaných roemer (angl. rummer ). Slovo rum však může pocházet i z latinského názvu pro cukr i cukrovou třtinu ( saccharum, Saccharum officinarum ). Na rozdíl od whisky nebo koňaku neexistují v současnosti u výroby rumu jednotná pravidla. Zákony kontrolující produkci rumu v jednotlivých státech jsou výsledkem rozdílných lokálních tradic. Např. podle ...


Rum (angl. rum, šp. ron, fr. rhum) je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo z cukerné šťávy získané z cukrové třtiny.

trtina.jpgO původu slova rum existuje několik teorií. Jedno z původních označeních rumu znělo rumbullion, což znamená velká vřava a slovo rum mohlo vzniknout zkrácením tohoto slova. Další teorie odvozuje název rumu od holandských velkých sklenic na alkoholické nápoje, zvaných roemer (angl. rummer). Slovo rum však může pocházet i z latinského názvu pro cukr i cukrovou třtinu (saccharum, Saccharum officinarum).

Na rozdíl od whisky nebo koňaku neexistují v současnosti u výroby rumu jednotná pravidla. Zákony kontrolující produkci rumu v jednotlivých státech jsou výsledkem rozdílných lokálních tradic. Např. podle mexických zákonů musí tamní rum zrát nejméně osm měsíců, v Dominikánské republice a Panamě musí rum zrát jeden rok a ve Venezuele dva roky. Rovněž se liší i výrobní procesy kvašení a destilace.

Navzdory značným rozdílům výsledných produktů lze vysledovat určité zákonitosti:

  • Rumy ze španělsky mluvících zemí jsou většinou lehké s čistou, jemnou chutí.
  • V anglicky mluvících zemích se produkují tmavší rumy s bohatší chutí se spodními melasovými tóny.
  • Francouzsky mluvicí ostrovy jsou známé především rumy vyráběnými přímo z cukerné šťávy a ne až ze zbytkové melasy (tzv. rhum agricole), které si uchovávají původní chuť cukrové třtiny.

rum_el_dorado.jpgZákazníci většinou rozlišují bílé rumy, které jsou považovány za lehké, a tmavé jako těžké a chuťově výraznější. Tato teorie vychází z toho, že všechny čerstvě destilované rumy jsou průzračné a barvu získávají během zrání v sudech spolu s rozvojem chuti. Ale kvalitní bílé rumy bývají někdy filtrovány kvůli odstranění barevného odstínu a naopak levné, krátce zrající, tmavé rumy jsou často přibarvovány karamelem. Bílé a zlaté rumy se nejčastěji používají do míchaných nápojů, prémiové tmavé rumy se většinou pijí čisté nebo na ledu.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také vývoj informačních systémů.